گزارش کرمان مجازی در ویژه نامه "فصل نو توسعه"، قبل از برجام و در سالهای90 تا 92 در حالی که پیشبینی میشد سالانه حدود 25 هزار نفر گردشگر خارجی وارد استان شوند؛ میزان ورود گردشگران خارجی به استان کرمان، با کاهشی محسوس به حدود 5 هزار نفر در سال رسیده بود تا اینکه با روی کار آمدن دولت یازدهم و تلاش در زمینهی احیا و مرمت آثار تاریخی و ثبت جهانی ظرفیتهای تاریخی و گردشگری و نیز در سایهی توافق برجام، در سال 95، بیش از 27 هزار گردشگر خارجی (که بیش از 80 درصد این گردشگران از کشورهای اروپایی، آمریکا، استرالیا، کانادا و آسیای جنوبشرقی بودند) از جاذبههای تاریخی و طبیعی استان کرمان بازدید کردند و به قول بسیاری، در دولت یازدهم، دمی مسیحایی در کالبد آثار تاریخی استان کرمان دمیده شد و بسیاری از این آثار قامت راست کرده و دوباره از دل تاریخ، جوانه زدند.
در حال حاضر رشد 25 درصدی گردشگری خارجی در استان کرمان که در سایهی توافق برجام و همچنین اقدامات قابل توجه در زمینهی احیای بافتهای تاریخی و ثبت جهانی ظرفیتهای گردشگری استان محقق شد، فعالان گردشگری استان کرمان را بیش از هر زمانی به آیندهی اقتصاد گردشگری استان امیدوار کرده و با برنامهریزیها و اقداماتی که در استان صورت گرفته است، رشد و افزایش بیشتر جذب گردشگر و نیز خدمات این بخش دور از انتظار نیست و آثار اقدامات و تلاشها در حوزهی گردشگری تا سال 2018 بیشتر هم نمایان خواهد شد.
امنیت، مهمترین عامل اثرگذار در حوزهی گردشگری
امنیت و گردشگری دو متغیر وابسته هستند که در تعامل مستقیم با یکدیگر قرار دارند و از هم تاثیر گرفته و بر هم تاثیر میگذارند. اساساً افزایش تعداد گردشگران خارجی در هر کشوری، به عنوان یکی از شاخصهای امنیت محسوب میشود. تامین امنیت و ایمنی در مکانهای گردشگری، ابزار مهمی برای ارتقای منزلت ژئوپلتیک کشورهاست که نهایتاً به رشد و توسعهی اقتصادی، تقویت بنیانهای مالی و افزایش قدرت مدلی منجر میگردد.
کارشناسان مطالعات راهبردی، تهدیدات امنیتی گردشگران را در چهار حوزه طبقهبندی میکنند:
1. فضای تشنج، تحریم و جنگ
2. تروریسم
3. ناآرامیهای سیاسی، اجتماعی
4. جرائمی مانند سرقت، زورگیری، تجاوز به عنف، آدم ربایی و ...
با این توصیف شاهد بودیم که دولت یازدهم با دور ساختن کشور از فضای تشنج و تحریم، زمینهی توسعهی صنعت گردشگری را تقویت نمود. از سوی دیگر دستاندرکاران حوزهی امنیت و در رأس آنها وزارت اطلاعات در مقابله با تهدیدات تروریستی چنان موفق عمل کردند که تمامی اقدامات خرابکارانه خنثی گردید و دهها حملهی تروریستی و جلیقه و محمولههای انفجاری کشف شد و علیرغم اینکه در کشورهای پیرامونی، ترکیه و حتی کشورهایی نظیر فرانسه، بلژیک،آمریکا و آلمان شاهد رخدادهای تروریستی متعدد و صدها کشته و زخمی بودیم، حتی یک مورد عملیات خرابکاری در جمهوری اسلامی ایران صورت نگرفت و اعجاب مسئولان سرویسهای امنیتی کشورهای مختلف را برانگیخت تا جایی که خواستار تبادل تجربه و آموزش از سوی وزارت اطلاعات کشورمان شدند.
امنیت بینظیری که امروز در جای جای ایران اسلامی و از جمله در پهناورترین استان کشور که تنها کویر آن، 4 برابر کشور لبنان وسعت داشته، وجود دارد؛ فرصت مناسب و بیبدیلیست تا فعالان صنعت گردشگری از این موقعیت بهره ببرند.
ایران به لحاظ آثار تاریخی جزو 9 کشور برتر جهان است و از لحاظ جاذبههای اکوتوریستی نیز در زمره ی 10 کشور برتر دنیاست اما جایگاه 94 را در جذب گردشگر کسب نموده در حالی که کشورهایی مانند ترکیه با جذب 30 میلیون گردشگر، رتبهی هشتم جهان را دارند و از این راه به اقتصاد مردم و کشور خود کمک میکنند. سهم جمهوری اسلامی ایران در سند چشم انداز 1404 حدود 5/1 درصد و درآمد آن 25 میلیارد دلار تعریف شده و استمرار فعالیتهای دولت یازدهم خصوصاً و اقدامات ارزشمند و بینظیری که طی این سالها با مدیریت استاندار در کرمان صورت گرفته، همراه با امنیت مثالزدنی استان کرمان، میتواند نوید بخش توسعهی صنعت گردشگری در آینده باشد و به تولید و اشتغال کمک نماید.
طبق آمارهای میراث فرهنگی و گردشگری استان،آمار گردشگردان خارجی از حدود 7600 نفر در سال 91 به 30 هزار نفر در سال 95 افزایش پیدا کرده و پیشبینی میشود این رقم در سال جاری به 40 هزار نفر برسد. (رشد 5 برابری در دولت یازدهم) و از آنجایی که هر گردشگر خارجی حدود 100 دلار جهت اتاق، پذیرایی و ترانسفر هزینه میکند، میتوان تخمین زد که این تعداد گردشگر خارجی برای یک شب، 3 میلیون دلار در کرمان هزینه کردهاند و به اشتغال و رونق اقتصادی مردم استان کمک نمودهاند.